Logo OSM.org

HW stárne

Hlavní strana Blog
Aktuální k 28.12.2020 10:24:50
Paměti je málo...
Přestože celý počítač funguje bezvadně a rychle a má dokonce nadstandardních 32 GB RAM, množství dat, které je třeba udržet v paměti najednou stále roste. A u největších map už bohužel nestačí a je třeba ukládat data na disk. Mapa Norska už nejde vygenerovat ani přes disk. Metoda ukládání na disk bohužel znamená, že vytvoření mapy netrvá jednu hodinu, ale třeba hodiny čtyři. To je už dost velká část dne. Je tak na čase poohlédnout se po nové platformě.
Stávající Intel Core i5 4570 spolu s 32 GB RAM funguje spolehlivě, ale začali jsme s 16 GB a později paměť navýšili, když přestala stačit. Nyní je třeba opět navýšit, ale už není možnost. Nejen, že deska podporuje maximálně 32 GB, což může, ale také nemusí být pravda, navíc bych musel sehnat dva moduly po 16 GB. To je nejspíš dost nepravděpodobné, případně dost drahé. Je třeba prostě přesedlat na DDR4. Pokud možno s možností jít nejprve do 48 GB a později na 64 (pokud ne rovnou...) Nedávno mě inspirovali na www.servethehome.com se sérií o korporátních pracovních stanicích malých rozměrů z druhé ruky. Některé modely lze u nás sehnat za velmi rozumných 6 tisíc, což je taková hranice, za kterou by nešel poskládat nový počítač, zvlášť, když jde prakticky jen o množství paměti. Při průzkumu nabídky repasovaných počítačů jsem nejprve narazil na HP ProDesk 600 G2 SFF s procesorem i5-6500, což je rozumné minimum. Čtyři sloty na paměťové moduly dávají větší prostor pro výběr.
Takže otázky do pléna jsou: nějaké tipy na počítač s velkou pamětí a CPU s více než 3 GHz na jádro? Úlohy nejsou úplně paralelní. Přičemž čtyři jádra jsou minimum. Otázka číslo dva je, zda někdo nemá přístup k takovým korporátním počítačům? Je jasné, že obchody s repasovanými počítači to neprodávají za nákupku.