Logo OSM.org

Kartografie

Hlavní strana Blog
Aktuální k 13.6.2021 21:23:11
Je to v produkci
První mapové soubory s níže zmíněnou funkcionalitou byly ke stažení včera (12.6.2021). V ostatních mapách se objeví po jejich aktualizaci.
V mapových tématech paws_4 a paws_4_LE už je funkce několik dní na přepínači pro ty, kterým se toto zobrazení líbí. Ocenil bych návrhy na pojmenování této funkce v nabídce přepínačů, mě nic lepšího nenapadlo.
Opět čáry
Vždycky mi přišlo, že mapový soubor a vykreslovací téma nedovolují úplně všechno, co by člověk potřeboval. Co se týče turistických tras, dlouhou dobu pracujeme pouze se systémem, kde se střídají dvě barvy a vzdálenost od cesty je pevná. Minule byl představen nový systém, který dokáže zobrazit až sedm barev na každé straně cesty. Trvalo dlouho vymyslet, jak barvy poskládat, aby to alespoň trochu vypadalo. Výsledkem je něco, do čeho již nelze zasáhnout. Je tam místo ještě na jednu barvu a pak nastane další práce na systému s osmi barvami na každé straně. Ale nezabírá to prostor na obrazovce.
Před týdnem jsem viděl, že čisté linie vedle sebe se líbí víc, než střídavé barvy. A pak mě napadlo i elegantní řešení, jak toho dosáhnout. Dokonce to bude v budoucnu snadno rozšiřitelné o další barvy, pokud bude třeba. A pokud se povede opravdu dobře, snad by se to dalo použít i na krásné střídání barev. Zkrátka i zažité představy se dají zbořit.
Takže, zatím ochutnávka: