Logo OSM.org

Odstávka 2020

Hlavní strana Blog
Aktuální k 30.9.2020 21:35:46
29.9.2020
Konečně je možnost aktualizovat Ubuntu, takže do toho jdeme. Aktualizace map proběhly nedávno, takže s klidem je generování map odstaveno, dokud se všechno alespoň trochu neozkouší.
25.9.2020
Polsko je zpět v produkci, jak můžete vidět.
20. 8. 2020
Když pořád čekáme na nové Ubuntu rozhodl jsem se do toho praštit a nakoupit konečně věci, které chci do sestavy už od samého jejího zrození. Zásilka z internetu konečně dorazila.

Protože je teď počítač zavřený v rozvaděči, raději jsem před disky přidal ventilátor, který byl dodán s PC skříní. Moc dlouho v ní tenkrát nevydržel, protože jel pořád na plné otáčky bez regulace. Teď se mi ale po letech hodil a oželel jsem trochu ticha výměnou za větší pohodlí pro elektroniku. Ale jen do té doby, než si konečně koupím pořádný Noctua větrák. Vybral jsem nejen velký (120 mm) před disky.

A také jeden malý (80 mm), co bude odtahovat vzduch ze skříně. Vzal jsem PWM verze, protože mám na MB dva headery. Pořídil jsem teplovodivou pastu na procesor, protože je tam už od začátku a teď při čištění počítače jsem nechtěně heatsink odlepil, chlazení fungovalo, ale jistota je jistota. Dále je tam spousta kabelů, abych konečně mohl zapojit switch od Milana (ještě jednou díky!). Pak je tam vidět nový pevný disk Toshiba P300. Za ten bych chtěl poděkovat všem, co generování map podpořili přímo finančně. Shodou okolností to teď budou tři roky, co můžete přispívat na chod projektu, tak to můžu brát jako malou oslavu toho, že se podařilo vybrat na disk, kam si budu moci konečně zálohovat svoje cenné fotky a další.

Jestli s vzpomínáte, původně projekt běžel na pevném disku, který se začal kvůli neustálé zátěži sypat. Bohužel to byl disk se všemi mými daty. O nějaké soubory jsem přišel, ale většina byla naštěstí zachráněna přímo z disku a nemusel jsem podstupovat nějakou extra komplikovanou záchranu disku. Kupoval jsem tenkrát za ten Seagate disk právě Toshibu P300 3TB a Tomáš mi ještě posílal SSD, na kterém od té doby projekt běží, aby ten nový disk nedostával takový záhul, opět díky. Zkrátka se opět ukázalo, že je chyba pořídit jeden velký disk, na kterém bude všechno. Je třeba rozdělit data na postradatelná (protože jde jen o sadu skriptů, které mám zálohované mimo PC) a ta mít na postradatelném, co nejmenším disku. A důležitá objemná data, která nikde jinde zálohována nejsou a ta mít třeba na tom velkém. Takže teď mám dva totožné disky a můžu konečně klidněji spát, když mám jakous takous zálohu.

Co mám ještě v plánu je nakoupit nějaké přechodky protože, jsem před lety sice koupil MB s 6 SATA porty ale PSU jen se 4x SATA napájení :/ K tomu jeden SATA kabel a vyzkouším rozjet RAID 0 ze starých HDD, co jsem při stěhování našel. Proces generování map totiž obsahuje každodenní aktualizaci souboru s celou Evropou, což znamená každý den zápis 23 GB dat na SSD, což mi přijde dost líto. Takže bych chtěl data celé Evropy spravovat na HDD a zbytek na SSD. Nebo varianta č.2 je pokusit se data Evropy naládovat do OSM API databáze a dělat update dat tam a pak dělat extrakty přímo z databáze. Ale tam ani nevím kde začít :) Dneska jsem se rozepsal víc, ale závěr je jasný. Teď je náš hrdinný počítač lépe a tiše chlazený, má trochu zálohovaná data, za což děkuji všem, co se na něj složili, cítím se míň vystresovaný :D Odstávka pořád probíhá. Generování v provizorním režinu stále probíhá. Teď, když máme disk začínám vybírat na nový počítač s 64 GB RAM. Teď v týdnu vyšel nějaký levný chipset A520, tak to snad nebude stát ranec, protože víc paměti je prostě víc paměti, myslete na to :D
12. 8. 2020
Dnes jsem po bedlivém sledování a zkoušení vyhodil mapu Norska a Polska ze automatické obnovy. Mapa Norska běžela celou noc v módu RAM a neudělala ani čárku, tak jsem ji nechal sestavit na disku a tam pro změnu osmosis havarovalo. Mapa Polska je ještě větší, takže letěla rovnou taky. Jen by blokovaly frontu. Nevím co teď s tím softwarem na mapy udělali, ale je už dost nenažraný a 32 GB nestačí. Asi je čas sehnat něco s 64 GB RAM. A Ubuntu stále ještě nelze aktualizovat :/
10. 8. 2020
Ještě stále čekám, až bude umožněno povýšení na Ubuntu 20.04.1. Generování map teď běhá, ale jakmile bude možné povýšit OS, tak to udělám. Pokud se něco rozbije a bude to třeba spravit, bude generování opět odstaveno, takže odstávka jako taková pořád probíhá a provoz je stále provizorní.
1. 8. 2020
Myslel jsem, že když překopíruju tag-mapping.xml ze starého pluginu do nového, tak vše bude OK, ale nastala nějaká chyba mezi židlí a klávesnicí. Tag-mapping měl tím pádem asi polovinu řádek. Už nikdo nezjistí, jako to tenkrát před týdnem bylo. Vzal jsem tag-mapping.xml z githubu a při dalším generování dojde k nápravě. Teď chybí minimálně mtb:scale, ale bude toho jistě víc, tak se omlouvám za dočasně sníženou funkcionalitu.
30. 7. 2020
Rád bych věděl co se přes noc dělo. Ráno jsem nastartoval počítač, ale nešlo se na něj připojit z notebooku. Tak jsem vlezl do rozvaděče a restartoval ho tlačítkem. Pořád se nešlo připojit. Tak jsem restartoval notebook a ten už nenastartoval, problém s grafickou kartou (na snímku je po pokusu o roztavení grafické karty hořákem). Tenhle notebook stál u první mapy, kterou jsem sestavil a těch víc než deset let sloužil dobře. No a počítač jse musel také vyndat z rozvaděče, protože nechtěl nastartovat. Tam naštěstí pomohlo vyndat napájení ze základní desky, protože byla v nějakém zaseklém stavu. I tak to stálo dost času a nervů. Alespoň něco funguje. Otázka: Bylo to to Lenovo R500 nemá někdo R500/T500/W500 třeba s rozbitým displayem?
28. 7. 2020
Včera večer se mi povedlo rozchodit jádro generování map a dnes už se sypou nové mapy ke stažení. Problémy prosím hlásit!
27. 7. 2020
V minulém týdnu jsem vytáhl počítač ze skříně. S vidinou, že po měsíci rozjedu generování map jsem se pustil do stahování komplet nových dat pro celou Evropu. Chtěl jsem také přejít na Ubuntu 20.04, ale skončil jsem jen u 18.04, protože povýšit na 20.04 půjde až bude uvolněna verze 20.04.1. Podle plánu bylo vydání odloženo na 6. srpna. To se ještě může změnit. Stáhnul jsem nový mapsforge plugin, verzi 0.13. A začal jsem upravovat svoje skripty na generování map, aby vyhovovaly nové konfiguraci.
Velké díky patří Milanovi, za poskytnutý rack a switch. Ještě větší díky za to, že mi všechno dovezl a donesl včera až ke dveřím. Já jsem rozvaděč hned večer dal na místo a usadil do něj počítač. Nicméně, celá instalace zatím vypadá docela punkově. Na cestě je, doufám, patch panel, který shltne většinu kabeláže, která zatím jen čouhá ze zdi. A tím pádem se odstávka blíží ke konci. Pokusím se rozchodit generování map, které zatím dost vázne a stanovím datum nového spuštění na toho 6. srpna. Měsíc od poslední vygenerované mapy uteče zrovna dnes a ještě musím leccos vyladit.